Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری میزان»
2024-04-28@13:20:53 GMT

ماجرای کشتی‌رانی در دریاچه ارومیه

تاریخ انتشار: ۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۱۸۶۰۲۹۸

ماجرای کشتی‌رانی در دریاچه ارومیه

۲۰ اردیبهشت سال ۱۳۰۰ شمسی، دولت ایران اعلام کرد خارجی‌ها حق ندارند در دریاچه ارومیه کشتی‌رانی کنند؛ خیلی وقت بود که بر سر کشتی‌رانی در این دریاچه دعوا بود. حالا اصلا ماجرا چه بود و کشتی‌ها در دریاچه ارومیه چه می‌کردند؟!

خبرگزاری میزان - فارس نوشت: روزی روزگاری «ملک قاسم میرزا» که شاهزاده قاجاری بود حاکم ارومیه شد و دریاچه ارومیه هم که دریاچه شاهی نامیده می‌شد مال خودش شد! راحت دستور داد قایق‌های کوچک روستاییان سواحل ارومیه را شکستند و خودش با کمک صنعتگران روسی و باکویی ۲ کشتی بزرگ ساخت و انداخت داخل دریاچه.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

همین‌طور زمان گذشت و محمد شاه رفت و پسرش ناصرالدین هم رفت و مظفرالدین آمد و «ملک قاسم میرزا» هم رفت و پسرش «امامقلی میرزا» آمد که ۳ کشتی بادبانی داشت که هر یک ۲۰ تن بار حمل می‌کردند. دریاچه هم دیگر مال خودش نبود و در اجاره‌اش بود و سالانه یک هزار تومان به دولت می‌پرداخت.

حالا اصلا این کشتی‌ها چه می‌کردند در دریاچه ارومیه؟ بار حمل می‌کردند و کشتی تجاری بودند. مال‌التجاره می‌بردند از این سو به آن سوی دریاچه، چون حمل بار با کشتی ارزان‌تر و سریع‌تر بود از حمل بار با گاری. البته تجارت خارجی هم می‌کردند و به نوشته «اوژن اوبن» وزیر مختار فرانسه در ایران: «ناوگان او شامل ۳ قایق بزرگ بادی، هر یک با ۹ خدمه بود. این شناور‌ها آهن‌آلات و منسوجات روسی که از اردبیل به مراغه وارد می‌شد به ارومیه انتقال می‌دادند و در بازگشت تولیدات کشاورزی ارومیه را حمل می‌کردند».

یکی از قدیمی‌ترین عکس‌های دریاچه ارومیه

دعوا شروع شد

تا اواخر دوره قاجار ارومیه برای خودش شهر مهمی شده بود و تجارت پررونقی داشت؛ تجار شهر کالا‌های اروپایی را از استانبول وارد می‌کردند و به شهر‌های دیگر ایران می‌فرستادند و ادویه هندی و پارچه و خشکبار ایرانی را از همدان وارد می‌کردند و به اروپا می‌فرستادند. این‌طوری بود که تجارت دریایی در دریاچه ارومیه نیز رونق گرفت و امامقلی هم یک کشتی از آلمان خرید که بیاورد و بار بیشتری بتواند جابه‌جا کند و کسب و کارش را رونق بدهد.

البته روسیه تزاری هم، چون خواهان حق انحصاری کشتی‌رانی در این دریاچه بود و گمان کرد که امامقلی با خارجی‌ها گرم گرفته و خبر‌هایی هست، نگذاشت قطعات کشتی از خاک روسیه بگذرد. دعوا شد و دولت ایران هم وارد ماجر شد که چه خبر است. عاقبت دولت اعلام کرد که واگذاری امتیاز کشتی‌رانی در ارومیه به خارجی‌ها ممنوع است و روسیه تزاری هم خیالش کمی راحت شد و بالاخره کشتی از مسیر روسیه به ارومیه رسید.

عکسی از انباشت مال‌التجاره بازرگانان قاجاری در ساحل دریاچه ارومیه

دعوا بالا گرفت

کشتی جدید توسط یک مهندس آلمانی کنار دریاچه ارومیه مونتاژ شد و به آب انداخته شد و پس از آن به‌تدریج کشتی‌های بخار هم از روسیه و اروپا از راه رسیدند و قایق‌های کوچک و بزرگ هم بودند و دریاچه ارومیه شد مسیر اصلی حمل بار برای تجارت پررونق شهر ارومیه. از آن‌موقع هم بر سر حق کشتی‌رانی در دریاچه ارومیه دعوا بیشتر شد و این دعوا‌ها بخشی از مناقشات سیاسی و اجتماعی در تاریخ ایران شد. نکته جالب هم این‌که در دوره قاجار که راهزنان در راه‌ها زیاد بودند دریاچه ارومیه مسیری امن برای حمل بار و کالای تجاری محسوب می‌شد؛ دریاچه بود و دزد دریایی هم نداشت که! این وسط امامقلی که خیلی ناقلا بود حق کشتی‌رانی را که خودش از دولت ایران اجاره کرده بود به دیگران و حتی خارجی‌ها اجاره می‌داد.

رقابت برای انحصار حمل بار و مسافر در دریاچه ارومیه در دوره قاجار به مناقشات تاریخی منجر شد

عاقبت چه شد؟

وضعیت کشتی‌رانی در دریاچه ارومیه همین‌طوری بود و در دست خارجی‌ها بود تا این‌که در سال‌های پایانی دوره قاجار دعوا به اوجش رسید و بالاخره وزارت فواید عامه که به امور مربوط به تجارت و اقتصاد می‌پرداخت به دولت شکایت بُرد که مال اجاره‌ای را که نمی‌توان اجاره داد به خارجی‌ها. باز هم دولت اعلام کرد که بله، درست است. سال ۱۳۰۰ شمسی بود و ۴ سال دیگر هم طول کشید تا بالاخره انحصار کشتی‌رانی در دریاچه ارومیه به دولت بازگشت. برای این کار کشتی‌های خارجی موجود در دریاچه ارومیه را از صاحبانشان خریدند؛ ۳۲۰ هزار تومان از بودجه کشور را بنا به تصویب مجلس به صاحبان کشتی‌ها پرداختند و خلاص!

حق انحصاری کشتی‌رانی در دریاچه ارومیه در سال ۱۳۰۴ شمسی به دولت ایران بازگردانده شد

بیشتر بخوانید: بیداد بی آبی در اصفهان؛ از بارش گِل تا فرار فلامینگو‌ها

انتهای پیام/
خبرگزاری میزان: انتشار مطالب و اخبار تحلیلی سایر رسانه‌های داخلی و خارجی لزوماً به معنای تایید محتوای آن نیست و صرفاً جهت اطلاع کاربران از فضای رسانه‌ای منتشر می‌شود.

برچسب ها: دریاچه ارومیه تاریخ

منبع: خبرگزاری میزان

کلیدواژه: دریاچه ارومیه تاریخ دوره قاجار دولت ایران خارجی ها حمل بار کشتی ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mizan.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری میزان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۸۶۰۲۹۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تراز دریاچه ارومیه از مرز ۱۲۷۰ متر عبور کرد

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از وزارت نیرو، احمد قندهاری به تشریح مهم‌ترین اقدامات مدیریت حوضه آبریز دریاچه ارومیه پرداخت و گفت: با وجود وضعیت نامساعد بارش‌ها در حوضه آبریز ارومیه در ۶ ماه نخست سال، حدود ۲۰۰ میلیون مترمکعب از سدهای حوضه آبریز، رهاسازی و جریان آب به سوی دریاچه ارومیه و تالاب‌های اقماری آن روان شد.

وی افزود: در ادامه با توجه به وضعیت مناسب‌تر بارش‌های بهاری جریان رهاسازی از سدهای حوضه و کانال انتقال آب به دریاچه افزایش قابل توجه یافته است، به طوری که تا پایان فروردین ماه بالغ بر ۵۸۰ میلیون مترمکعب آب رهاسازی و انتقال آب انجام گرفت.

سرپرست حوضه آبریز دریاچه ارومیه تصریح کرد: بر اساس برنامه‌های در دست انجام، رهاسازی آب از سدهای حوضه به خصوص سدهای بوکان و مهاباد همچنان ادامه دارد؛ در صورت مساعد بودن شرایط، این اقدام تا پایان نیمه اول اردیبهشت ماه ادامه خواهد یافت.

به گفته قندهاری، تمامی این فعالیت‌ها سبب شد که هم‌اکنون تراز دریاچه ارومیه به رقم ۱۲۷۰.۵۳ متر، به وسعت ۱۷۹۰ کیلومتر مربع و به حجم ۲.۳۴ میلیارد مترمکعب برسد.

سرپرست حوضه آبریز دریاچه ارومیه یادآور شد: تأمین نیاز زیست محیطی تالاب‌های اقماری نیز به بیش از ۸۰ میلیون مترمکعب (۱۵ میلیون مترمکعب بیشتر از برنامه) محقق شد.

وی در ادامه گفت: چندین سال است که دریاچه ارومیه در کانون توجه اقشار مختلف مردم، فعالان محیط زیست و سازمان‌های مردم نهاد قرار گرفته است. از دیرباز وزارت نیرو به عنوان متولی تأمین نیاز زیست محیطی دریاچه ارومیه، اقدامات کنترلی برای جلوگیری از کم آبی این دریاچه تعریف و دست یاری به سوی کنشگران و ذی مدخلان موضوع دراز کرده است.

وی افزود: اگرچه طرح‌ها و برنامه‌های بسیاری برای نیل به این هدف تعریف و اجرا شده است اما تا رسیدن به چشم‌انداز تعریف شده، اقدامات بسیاری باید انجام داد که نیازمند همکاری طیف وسیعی از آحاد جامعه و دولت به خصوص کشاورزان منطقه و وزارتخانه جهاد کشاورزی، سازمان حفاظت محیط زیست و سازمان برنامه و بودجه با وزارت نیرو است تا فرآیند تعریف شده که با ترمیم و بهسازی آغاز می‌شود، به احیای دریاچه ارومیه منجر شود.

قندهاری اظهار کرد: پس از اجرای عملیات موفق سد و تونل انتقال آب به دریاچه در دولت سیزدهم و جاری شدن آب به سوی دریاچه ارومیه، به همراه عملیات رهاسازی آب سدهای حوضه و عدم آبگیری انهار زراعی در فصل غیر کشت، بخش قابل توجهی از پیکره دریاچه ارومیه از خشکی خارج و پر آب شد.

سرپرست حوضه آبریز دریاچه ارومیه خاطرنشان کرد: سال آبی در حوضه آبریز دریاچه ارومیه با کم‌بارشی آغاز شد و بارش‌ها چندان قابل توجه نبود. این موضوع سبب شد برنامه منابع و مصارف و تأمین نیاز زیست محیطی دریاچه ارومیه تحت شرایط بارش بدبینانه تنظیم شود. به هر حال با سپری شدن پاییز و شروع زمستان به خصوص در بهمن سال ۱۴۰۲، بارش‌های مناسبی در حوضه آبریز دریاچه ارومیه به وقوع پیوست و این مهم موجب شد که تا پایان فروردین ۱۴۰۳ به اندازه کل بارش سال آبی گذشته، این حوضه از رحمت خداوند منتفع شود.

کد خبر 6091123 فاطمه صفری دهکردی

دیگر خبرها

  • تراز دریاچه ارومیه از مرز ۱۲۷۰ متر عبور کرد
  • فیلم| حال خوش مردم در جوار دریاچه ارومیه
  • وضعیت دریاچه ارومیه برخلاف خوش‌بینی‌ها بحرانی است!
  • آخرین وضعیت دریاچه ارومیه
  • حال خوش این روزهای نگین فیروزه‌ای آذربایجان
  • آب چه رودخانه‌هایی از کردستان به دریاچه ارومیه سرازیر می‌شود؟
  • رهاسازی ۷۷ میلیون مترمکعب حقابه تالاب‌های اقماری دریاچه ارومیه
  • رهاسازی ۷۷ میلیون مترمکعب حقابه تالابهای اقماری پارک ملی دریاچه ارومیه
  • آغاز مرحله دوم رها سازی آب از سد سیلوه به دریاچه ارومیه
  • رهاسازی ۷۷ میلیون مترمکعب حقابه تالاب‌های اقماری پارک ملی دریاچه ارومیه